Financiering

Per 1 januari 2015 is de financiering van zorg en ondersteuning overgegaan naar de gemeente en onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) komen te vallen.

Wet maatschappelijke ondersteuning 

Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning. 

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Het gaat bijvoorbeeld om: 

Financiering van zorg en ondersteuning wordt dus geregeld door de gemeente. Deze financiering kan op twee manieren plaatsvinden: 

Belangrijk om te weten!

Als je ondersteuning krijgt van een organisatie of een ander persoon moet je altijd, bij een financiering via PGB, een eigen bijdrage betalen aan het CAK. Deze bijdrage is afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Je eigen bijdrage kun je berekenen op: Eigen bijdrage rekenhulp.

Spectrum Multimedia & IT   heeft ZIN contracten voor jeugd met de onderstaande gemeenten: Aalburg, BaarleNassau, Breda, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem. 

Daarnaast heeft Spectrum Multimedia & IT  ZIN contracten voor volwassenen met onderstaande gemeenten: Alphen-Chaam, BaarleNassau, Bergen op Zoom, Breda, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert. 

Via een PersoonsGebonden Budget, een PGB

Op basis van jouw indicatie heb je door de gemeente een budget toegewezen gekregen. Dit budget wordt niet op jouw eigen rekening gestort; het budget wordt beheerd door de Sociale VerzekeringsBank, de SVB. Met dit budget mag je niet alleen zorgaanbieders, maar ook andere personen inhuren voor hulp bij jouw ondersteuningsvraag. Deze vraag heb je samen met een WMO-consulent van de gemeente opgesteld. Je bent verplicht om een contract op te stellen met de ingehuurde zorgpartij. Dit contract kun je downloaden op SVB – Formulieren.

Nadeel van een PGB kan zijn dat je zelf verantwoordelijk bent voor de besteding van het budget en dat het administratieve lasten met zich meebrengt. Een ander nadeel is dat er meestal een lager budget gegeven wordt dan bij Zorg in Natura (zie onderstaand) waardoor formele zorgaanbieders minder uren kunnen inzetten. Een voordeel is voor sommigen dat je met verschillende zorgaanbieders afspraken kunt maken. 

Via Zorg in Natura, ZIN 

Op basis van jouw indicatie heb jij recht op een aantal uren individuele begeleiding en een aantal dagdelen dagbesteding. Het aantal uren en dagdelen waar jij recht op hebt wordt door de WMO-consulent van de gemeente bepaald. Jij kunt zelf aangeven van welke zorgaanbieder jij ondersteuning wil hebben, de WMO-consulent kan je hierbij eventueel helpen. Wat wel een eis is dat dat je een zorgaanbieder kiest waar jouw gemeente een contract mee heeft afgesloten. De zorgaanbieder die jij gekozen hebt wordt door de gemeente geïnformeerd over jouw keus om ondersteuning te krijgen. De zorgaanbieder gaat jou bellen en er wordt een afspraak gemaakt voor een kennismakingsgesprek en om afspraken te maken. 

Het grote voordeel van ZIN is dat je geen administratieve rompslomp hebt en je vaak meer uren te besteden hebt. Een nadeel kan zijn dat je voor een door de gemeente gecontracteerde zorgaanbieder moet kiezen. 

Bij Spectrum Multimedia & IT kun je kiezen voor ondersteuning via PGB of ZIN, onze voorkeur gaat echter uit naar ZIN.